Domuz Gribi Hakkında Bilinenler Ne doğru mu?

Domuz gribinin tüm insanların sağlığını etkileyebileceği kanısı iyice yaygınlaşmışken ortada gezen söylentiler ne derece doğru? İşte doğru bilinen yanlışlardan bazılar;

H1N1 gribinin kaynağı sadece domuzlardır

Domuz gribi hastalığının yayılmasını sağlayan A tipi H1N1 adlı virüsün domuz eti yiyerek bulaşması mümkün değildir. Virüsün insan bedenine bulaşması için hastalıklı hayvan ile temas edilmeli yada aynı havayı solunmalıdır.

H1N1 virüsünden doğan gribin bulaştığını öğrenmek için test yaptırmak gerekir. Bu grip türü mutlaka bir test sonucu tanısı koyulan hastalık değildir. Hastalık ilk yayılmaya başlandığında gerekli bilgiler elde yoktu. Fakat şimdi domuz gribi hakkında detaylı bilgiye sahip olunduğu için labaratuvara gerek kalmadı.

Hastalık Şüphesinde doktora gidilmelidir

Yüksek ateşlenmeler ile hemen domuz gribi paniğine kapılmamalısınız. Yüksek öksürük ve 4-5 gündür süren yüksek ateşlenmelerin bir süre sonra geçmemesi durumunda doktora başvurmalısınız.

DOMUZ GRİBİNDE ALTIN KURALLAR...

Domuz gribi ilk olarak Nisan ayında ortaya çıktığından bu yana 2 milyon kişiyi hasta etti ve yaklaşık 2000 kişinin ölümüne neden oldu.
Bu virüs yaz geldiğinde şaşırtıcı bir şekilde diğer grip türlerinde olduğu gibi kaybolmadı. Ancak bir ölçüde düşüşe geçti.
Amerikan sağlık kurumlarından biri tarafından yapıla araştırmada felaket senaryosunda hastalığın artmaya devam ettiği takdirde 90 bin kişiyi etkileyip 30 bin kişinin ölümüne neden olabileceği raporlandı.

Bilinmesi Gerekenler:


1- Panik yapmayın.

Panik yapmak için geçerli bir nedenimiz yok. Domuz gribi şimdiye kadar düzenli olarak ortaya çıkan mevsimsel griplerden fazla tehditkar değil. Virüs drmatik olarak mutasyona uğramadı.

2- Domuz Gribine karşı bazı kişiler daha korumasızdır.

Hamile kadınlar ve bebekler, astım, şeker ve kalp hastalıkları olanlar griple daha zor savaşır. Yaşlılar diğer grip türlerinin aksine domuz gribi ile daha rahat başedebilir. Bunun nedeni olarak yaşlı insanların uzun yıllar önce domuz gribi virüsüne çok benzer bir başka virüse bağışıklık kazanmış olabilecekleri düşünülmektedir.

3- Gün içinde sık ve doğru olarak ellerimizi yıkalamalıyız.

Domuz gribi de, diğer griplerde olduğu gibi hasta insanların öksürme ve hapşırmaları ile bulaşır. Elleri sık sık ve uzun süreli olarak sabunla yıkamak büyük ölçüde virüsü bizden uzak tutar. Ayrıca alkol bazlı el temizleyicileri de bu iş için idealdir.

4- Çocukların aşılanmasını sağla.

24 ay arasındaki bebekler, hamile kadınlar ve sağlık işçileri daha çok tehdit altındadır. Aşı stoklarının azlığı nedeniyle bu gruplar önde tutularak gereken aşılama sağlanmalıdır.

5- Takvimsel olarak aşı üretiminin Ekim ayına kadar tamamlanması gerekmektedir. Sağlık kurumlarının aşı stoklarının ne zaman tamamlanacağını öğrenmeli ve okullar aşılama yapılması için uyarılmalıdır.

6- Bağışıklık oluşması kısa zaman alır.

Aşılandıktan sonra bağışıklığın sağlanması en fazla 3 hafta alacaktır. Domuz gribi aşısı üretiminin yetişmemesi durumunda bilinen grip aşısı Eylül ayının sonuna kadar yaptırılmalıdır. Yüksek risk grubundaki insanlar aşılanmalıdır.

7- Aşılar test ediliyor.
Üretilen ilk parti aşılar hükümet yetkililerince ABD'nin 8 ayrı eyaletinde denenmeye başlanmıştır. En ideal doz ve etkiyi tespit edebilmek için aşı üreticileri de kendi testlerini yapmaktadırlar.

8- Yayılırsa !!

Eğer aşılanmadan önce bulunduğumuz bölgede domuz gribi yayılırsa büyük alışveriş merkezleri, kalabalık toplantı yerleri gibi hastalığın yogun olarak bulunabileceği yerlerden kaçınmalı, eller yıkanmalı, burun, göz ve ağzımızı mümkün olduğunca korumalıyız.

9- Domuz gribine yakalndık, şimdi ne olacak ?

Eğer hastalığa yakalandıysak ilk iş olarak sağlık kuruluşlarına başvurmalıyız. Tam olarak aşı geliştirilmemiş olsa da bu tür gribin etkisini kırdıklrı bilinen bazı ilaçlar sağlık kurumlarınca önerilecektir. Eğer nefes almada zorluk, göğüs ağrısı, ateş ve kusma varsa derhal acil bölüme başvurmalıdır. İyileşene kadar dinlenmeli, ateş düşürülmelidir. Çocuklara önerilen ilaçlara dikkat etmelidir. Yetişkinler için kullanılan ilaçlar onlara uygun değildir.

10 - Domuz eti yemek tehlikeli mi?

Ülkemizde her ne kadar tüketilmesede özellikle batıda domuz sevilen bir yiyecektir. Domuz gribi domuz eti yemekle bulaşmaz. Çiğ olup olmadığı önemli değildir. Domuz gribi virüsü eti tutarak yayılmaz.